Valunzi su iznenadni valovi vrućine, najčešće povezani s klimakterijem, odnosno perimenopauzom. Ova dva pojma se vremenski uglavnom podudaraju i označuju razdoblje u kojem se postepeno gasi funkcija jajnika. Tada dolazi do naglog pada estradiola-jednog od tri estrogena koji se prirodno nalazi u tijelu žene. Valunzi ili nagli valovi vrućine veoma su neugodna pojava nastala kao posljedica rasta temperature i širenja krvnih sudova u koži koja postaje topla i crvena. Val završava znojenjem i privremenim padom temperature. Mogu se javiti tokom dana, češće tokom noći i za vrijeme sna, čak i 20 do 30 puta dnevno.

Traju do 10 minuta, tokom kojih je moguće iskusiti i ubrzan rad srca te manjak daha. Nakon što valunzi prođu, mnogim ženama je odjeća prepuna znoja koja zatim hladi tijelo i ometa uobičajenu svakodnevicu. Čak 45% žena u ranoj postmenopauzi se svaku drugu noć budi zbog valova vrućine i znojenja. Dvije trećine ih navodi da su zbog toga hronično neispavane. S ovim su udružene i psihičke smetnje koje ruše kvalitetu života takozvanim “domino efektom”: noćni valovi vrućine i znojenje vode do nesanice, što uzrokuju razdražljivost, anksioznost, depresiju, emocionalnu labilnost, strah od starenja i gubitka
privlačnosti te konačno do pada energije i libida.

Trajanje valunga teško je odrediti već je riječ o individualnom trajanju. Kod nekih osoba, valunzi mogu trajati vrlo kratko i ubrzo prestati u potpunosti, dok se kod drugih mogu javljati do kraja života. U svakom slučaju, što se duže javljaju, valunzi postaju sve slabiji. Pad razine estradiola se bilježi uglavnom jednu do dvije godine pred menopauzu i nastavlja se kroz ranu postmenopauzu. U postmenopauzi, razdoblju nakon zadnje menstruacije, se javljaju u 70-80% žena te dobi, a u više od polovice traju duže od 2 do 3 godine. Pojavi valunga mogu pridonijeti brojne navike ili supstance, a preporučeno je izbjegavati sljedeće: alkohol i kofein, začinjenu i ljutu hranu, usku ili sintetičku odjeću, dim cigareta, stresne situacije, pretjerano tople prostorije i vruće napitke.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *